Olav Wiggers


Olav Wiggers

 

“Het is wel komisch, dat je hier bij mij zit over duurzaamheid. Want auto’s zijn mijn grote hobby. Snelle auto’s, oude auto’s, maar vooral terreinwagens. Over duurzaamheid gesproken. Maar bij die hobby begint wel het verhaal van ‘Wonen in hout’. De regels in Nederland voor terreinwagens zijn zo streng, dat je er hier eigenlijk niets mee kan. Zo ben ik in Portugal terecht gekomen. Daar ben ik met een compagnon een camping begonnen in een gebied waar je prachtig kunt en mag rijden met terreinwagens. Dat doen we overigens heel fatsoenlijk. We gelden daar inmiddels als voorbeeldig, omdat we tijdens onze tochten niet alleen ons eigen afval opruimen, maar ook rotzooi die wordt achtergelaten door anderen. Op die camping was behoefte aan vakantiehuisjes. En ik kon niet vinden wat ik zocht. Toen ben ik op zoek gegaan en in Rusland vond ik wat ik zocht: iemand, die mij kan leveren wat ik nodig heb. Zo begon ‘Wonen in hout’.”

 

“Het is wel komisch, dat je hier bij mij zit over duurzaamheid. Want auto’s zijn mijn grote hobby. Snelle auto’s, oude auto’s, maar vooral terreinwagens. Over duurzaamheid gesproken. Maar bij die hobby begint wel het verhaal van ‘Wonen in hout’. De regels in Nederland voor terreinwagens zijn zo streng, dat je er hier eigenlijk niets mee kan. Zo ben ik in Portugal terecht gekomen. Daar ben ik met een compagnon een camping begonnen in een gebied waar je prachtig kunt en mag rijden met terreinwagens. Dat doen we overigens heel fatsoenlijk. We gelden daar inmiddels als voorbeeldig, omdat we tijdens onze tochten niet alleen ons eigen afval opruimen, maar ook rotzooi die wordt achtergelaten door anderen. Op die camping was behoefte aan vakantiehuisjes. En ik kon niet vinden wat ik zocht. Toen ben ik op zoek gegaan en in Rusland vond ik wat ik zocht: iemand, die mij kan leveren wat ik nodig heb. Zo begon ‘Wonen in hout’.”

“Duurzaamheid is voor mij vooral een kwestie van fatsoenlijk omgaan met je omgeving, sociaal en ecologisch. Daarbij ben ik vooral geïnteresseerd in techniek. Hoe kunnen we de technische mogelijkheden zo goed mogelijk benutten. Om de klant tevreden te stellen, maar ook om inhoud te geven aan zorg voor de leefomgeving. Voor mij is het duidelijk dat je als ondernemer niet heen kunt om de maatschappelijke vragen, waarmee we te maken hebben.”

“De keuze voor hout heeft in mijn geval vooral een economische achtergrond. Houten woningen zijn betaalbaar voor mensen die zelf wat willen bouwen, maar niet beschikken over een groot budget. We bouwen vooral op maat en met ‘Wonen in hout’ krijgen ook mensen met een wat smallere beurs die kans. Als je duurzaamheid ziet in zijn brede context, people, planet, profit, dan heb je daarmee profit en people gedekt. Bij mij is het vanzelfsprekend om bij de uitwerking dan ook aandacht te geven aan de milieukant, bijvoorbeeld bij energiegebruik.”

“Duurzaamheid is voor mij vooral een kwestie van fatsoenlijk omgaan met je omgeving, sociaal en ecologisch. Daarbij ben ik vooral geïnteresseerd in techniek. Hoe kunnen we de technische mogelijkheden zo goed mogelijk benutten. Om de klant tevreden te stellen, maar ook om inhoud te geven aan zorg voor de leefomgeving. Voor mij is het duidelijk dat je als ondernemer niet heen kunt om de maatschappelijke vragen, waarmee we te maken hebben.”

“De keuze voor hout heeft in mijn geval vooral een economische achtergrond. Houten woningen zijn betaalbaar voor mensen die zelf wat willen bouwen, maar niet beschikken over een groot budget. We bouwen vooral op maat en met ‘Wonen in hout’ krijgen ook mensen met een wat smallere beurs die kans. Als je duurzaamheid ziet in zijn brede context, people, planet, profit, dan heb je daarmee profit en people gedekt. Bij mij is het vanzelfsprekend om bij de uitwerking dan ook aandacht te geven aan de milieukant, bijvoorbeeld bij energiegebruik.”

 


“Als ondernemer zie ik duurzaamheid vooral als een kans voor innovatie. Toen ik mijn huis verbouwde heb ik de kap meteen ingepakt, waardoor de energierekening halveerde. En dit kantoor is ook helemaal voorzien van een nieuwe jas en van ledverlichting. Maar nog interessanter: samen met een compagnon zit ik op een techniek, waarmee mest kan worden omgezet naar schoon water en een restproduct dat als brandstof kan dienen. We hebben de ideale vertaling naar marktintroductie nog niet gevonden, maar het is een mooi voorbeeld van hoe maatschappelijke vraag je op nieuwe ideeën kan brengen.”

Meer informatie: http://www.woneninhout.nl/  

 


“Als ondernemer zie ik duurzaamheid vooral als een kans voor innovatie. Toen ik mijn huis verbouwde heb ik de kap meteen ingepakt, waardoor de energierekening halveerde. En dit kantoor is ook helemaal voorzien van een nieuwe jas en van ledverlichting. Maar nog interessanter: samen met een compagnon zit ik op een techniek, waarmee mest kan worden omgezet naar schoon water en een restproduct dat als brandstof kan dienen. We hebben de ideale vertaling naar marktintroductie nog niet gevonden, maar het is een mooi voorbeeld van hoe maatschappelijke vraag je op nieuwe ideeën kan brengen.”

Meer informatie: http://www.woneninhout.nl/