Financiering duurzaamheidsmaatregelen

Dertig mensen waren donderdag 4 juli aanwezig bij de lunchbijeenkomst van het Bedrijven Platform Duurzaamheid (BPD) waar informatie werd gegeven over diverse mogelijkheden voor de financiering van duurzaamheidsmaatregelen. Evert ten Kate van het Bedrijven Platform Duurzaamheid gaf in zijn openingswoord aan dat het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, zeker voor ondernemers, geen vrijblijvende zaak meer is. “Aan de ene kant liggen er verplichtingen, aan de andere kant weten we dat onze energievoorziening moet veranderen. De gemeente Soest wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat is een gigantische opgave. Dat vraagt investeringen van u als ondernemer. En dat roept direct de vraag op hoe ga ik dat betalen?”

Evert attendeert de aanwezigen erop om zelf op te letten. Veel kan al snel gewonnen worden. ,,Het aanpassen van een grootverbruikaansluiting of je energeicontract kan al snel duizenden euro’s schelen. Daarnaast staan op de website van de RvO diverse tips en mogelijkheden voor investeringsmogelijkheden.“

In Soest zijn allerlei initiatieven aan de gang vertelt Evert: “De Soestdijkse Grachten wil het bedrijventerrein gezamenlijk verduurzamen en op 28 september organiseert de gemeente, samen met de Winkeliersvereniging van Weedestraat een ‘Duurzaam Goed Bezig’ markt onder de titel een (h)eerlijke herfst.” Geïnteresseerden kunnen zich hier nog voor opgeven.

Mike Lubbersen van Eviax vertelt over subisidie SDE+ 2019. “Door onze ruime ervaring verhoogt de slaagkans van uw SDE+ Subsidie-aanvraag 2019. Dit geldt voor: zakelijke markt, aannemers, installateurs, overheid, zorg, onderwijs en VvE’s. Om in aanmerking te komen voor SDE+ 2019, is wel een aantal voorwaarden vereist: het vermogen van zonnepanelen moet meer zijn dan 15 kWP en er moet een grootverbruikaansluiting aanwezig zijn van minimaal  3 maal 80 ampère.

Joost Akkermans vertelt over het Energiefonds Utrecht. “Dit is geen subsidiepot. Wij zijn een revolverend fonds en leveren standaardfinancieringen voor maximaal 75% van de investering met een minimale grootte van 5000 euro en een maximaal bedrag van 50.000 euro. Daarnaast zijn er maatwerkfinancieringen vanaf 50.000 euro mogelijk.” De rentetarieven zijn aantrekkelijk zegt Akkermans: “Vanaf 1,65% tot 5 jaar vast en 1,88% tot 10 jaar vast. Maatwerk is vanaf 3,50%.”

De laatste spreker is Felix Gruijters van private financier VolGroen. “Wij financieren op het moment dat de bank het niet doet”, zegt Gruijters. Volgroen financieert de zakelijke markt van energiebesparing en de opwek van duurzame energie. Volgroen werkt samen met leveranciers van o.a. LED verlichting, zonnepanelen, zonneboilers, infraroodverwarming, warmtepompen en biomassa installaties. Gruijters: “Wij leveren passende financieringen op maat voor zakelijke klanten die energie willen besparen zonder grote eenmalige investeringen. Zo kan de klant zijn geld gebruiken voor zijn bedrijfs activiteieten en de financiering voor duurzaamheidsmaatregelen bij ons regelen.

Evert ten Kate tot slot: “Wacht niet af! De energietransitie gaat met het klimaatakkoord door. Maak één van je medewerkers verantwoordelijk. Laat een energiescan uitvoeren via het BPD, of neem contact op met de Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest, Zij ontzorgen en helpen verder.

Presentaties

Hier vindt u de presentaties:

Meer informatie

Voor € 100, exclusief btw zorgt het Bedrijven Platform Duurzaamheid voor een energielabel en energiescan voor bedrijven. Aanmelden kan HIER of via info@duurzamenbedrijvensoest.nl

Contactgegevens van de sprekers: