Nicoline en 

Lex Verkley

 

“Toen we werden gevraagd voor dit verhaal, was onze eerste gedachte: ‘Wat wij doen is toch niet zo bijzonder?’ Maar als voorbereiding voor dit gesprek heb ik me even verdiept in duurzaamheid. En toen stuitte ik op de drie P’s: Profit, People, Planet. Dat was een eyeopener. Want met je bedrijf wil je uiteindelijk toch gewoon geld verdienen (profit). Maar voor ons is teamgeest op de werkplek daarvoor onmisbaar. Met ruimte voor mensen met een handicap (people). En voorkomen van verspilling is ons met de paplepel ingegoten. Het is zonde van het geld, maar belangrijker: het is onverteerbaar om eten weg te gooien als je weet dat anderen dat nog kunnen gebruiken (planet). Dus misschien is het toch wel goed om ons verhaal te vertellen.”

“We zijn een bakkerij en onze klanten verwachten van ons vers gebak. Aan het eind van de dag hebben we altijd gebak over, want we willen de klant geen ‘Nee’ verkopen. Maar we willen ook niets verspillen. Zo ontstond het idee van de Soester Turven. Het gebak dat over is, verzamelen we in de vriezer. En als er genoeg is, dan maken we daar Soester Turven van. Een lekkernij, die laat zien waar we voor staan. Kwaliteit en geen verspilling.Vanuit diezelfde gedachte bewaren we het brood dat over is ook in de vriezer. Iedere dinsdag komen de mensen van Voedselbank dat ophalen voor hun klanten. Helaas kan dat niet met het ‘kleinbrood’: croissantjes en harde broodjes. Maar ook die gaan niet verloren. Ze gaan iedere zaterdag naar de paarden van de heer Hilhorst. Op deze manier gaat er vrijwel geen eten verloren. En de gedachte daarachter delen we met onze 20 medewerkers. Zeker ook met de jongeren. Want we zijn een erkend leerbedrijf.”

 

“Deze bakkerij stamt uit 1954 en in 1989 namen wij het roer over van mijn vader. Eind vorige eeuw hebben we een nieuw pand neergezet. Dat hebben we daarna steeds verder verbeterd. Nu hebben we een A-label. De ‘gewone’ dingen als isolatie en HR++ glas zijn gedaan. Maar we winnen ook warmte uit ventilatielucht en we hebben warmte werende folie aan de binnenkant van onze ramen. En onze nieuwe airconditioning zorgt voor een constante temperatuur, waardoor we radiatoren hebben kunnen afschakelen. Vorig jaar hebben we bijna al onze verlichting laten vervangen door LED. En afvalscheiding is hier de normaalste zaak van de wereld. We denken dus zeker ook aan het milieu in onze zaak.”

 Meer informatie:  https://www.lexverkley.nl/