Remco Dusschooten

“Voor mij is duurzaamheid sowieso belangrijk. Ik verdien er mijn geld mee. In 1995 ben ik mijn bedrijf, Koelplan Klimaattechniek, gestart om installateurs in Nederland te ontzorgen bij het realiseren van de strengere milieueisen voor het gebruik van Cfk’s. Maar ik weeg duurzaamheid ook nadrukkelijk mee in beslissingen in mijn privéleven. Ik ben nu bezig met mijn nieuwe huis in Baarn en daarbij wil ik naar label A gaan. Maar de ambities gaan verder; ik wil ook zonnepanelen, zodat ik uiteindelijk naar een energieneutraal of bijna energieneutraal huis kan gaan. Dat is een plan dat ik binnen vijf jaar wil realiseren.

“Koelplan was in eerste instantie voornamelijk gericht op airconditioning Begin 2000 werd de warmtepomp actueel. Hiermee zijn we slimme klimaatconcepten gaan ontwikkelen en aanbieden. Slim omgaan met energie. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu. Een doorbraak was het concept dat we in 2008 bedachten en waarin ‘spelen met energiegebruik’ centraal stond. De techniek van airco’s en warmtepompen leent zich prima voor uitwisseling van energie. Het eerste grote project was de BCC Flagshipstore in winkelcentrum The Wall. Daar koppelden we koeling en verwarming aan elkaar zodat het luchtgordijn bij de entree van de winkel, normaal een flinke kostenpost, nagenoeg gratis kon worden ‘gestookt’ door energie vanuit de winkel zelf.”

“Met dat concept hebben we vervolgens het energiegebruik bij diverse BCC, Hema, Didi, Bristol e.a winkelketens met soms wel 80% gereduceerd. Dat zet natuurlijk zoden aan de dijk. Zo zitten we inmiddels volop in het duurzaam koelen en verwarmen; airconditioning en warmtepompen. En dat past bij deze tijd waarin klimaatverandering en aardbevingen vragen om alternatieven voor verwarming en koeling. Wat ons eigen bedrijfspand betreft zijn we helaas wat minder bij de tijd. We huren een pand in Soesterberg en ik moet beslist met de eigenaar om tafel om met energiebesparing aan de slag te gaan. Zo zou ik graag zonnepanelen op het dak willen, maar zolang we huren heb ik dat niet in eigen hand.”

Meer informatie: https://www.koelplan.nl/