Marieke en Jos Roskam


Marieke en Jos Roskam

“Voor mij is het opmerkelijk dat we hier complimenten krijgen over de gastvrijheid op ons park. Dat is toch normaal?” Marieke Roskam zorgt ervoor dat alle ‘niet technische’ zaken goed verlopen in vakantiepark/camping Duynparc Soest. In 2013 werd het toen failliete park overgenomen van de curator. Gedurende twee en een half jaar werd er daarna dag en nacht gewerkt om er wat moois van te maken. Dat lukte, want vanaf het moment dat het park open ging, liep het als een trein. “Soest is uniek gelegen omdat je tussen alle soorten natuur zit: duinen, polder, hei en bos. Het was aan ons om er wat moois van te maken. Een goede website, gericht op de gewenste doelgroep, maar vooral: gasten laten merken dat ze welkom zijn.”

“Met zo’n prachtige omgeving hoor je zorgvuldig om te gaan.” Pa Jos Roskam praat bevlogen over de opbouw van het park. Bijna achteloos komen allerlei duurzame maatregelen langs. “De hele elektrische infrastructuur moest worden vervangen. Nu hebben we dus (bijna) overal LED verlichting. Daarnaast wordt de energievoorziening van ieder huisje geregeld met het energiebeheersysteem. ‘Greenbox’. Dat houdt rekening met het tijdstip van de dag en met beweging in het huisje en van de toegangsdeuren. Op die manier wordt geen energie verspild, maar is er wel altijd wooncomfort voor de gasten. Voor de afvoer van het hemelwater hebben we een eigen systeem. Daardoor kunnen we nu in alle nieuwe huisjes de toiletten doorspoelen met hemelwater. En we maken waar het kan gebruik van zonne-energie: op onze nieuwe huisjes liggen zonnepanelen en het warme water van de toiletgebouwen komt zoveel mogelijk van zonnecollectoren.”

[Review Gerrit Vledder] Sinds twee jaar schrijf ik duurzaamheidsverhalen voor het Bedrijven Platform Duurzaamheid. Inmiddels meer dan 30 verhalen die zichzelf vertellen. Ieder verhaal is bijzonder. Ieder verhaal inspireert. Zelf blijf ik in die verhalen buiten beeld. Waarom is dat deze keer anders? Waarom is het anders vanaf mijn eerste contact met Duynparc Soest? Ik denk dat ik het weet. Dochter Marieke en vader Jos Roskam vinden het bijzondere gewoon.  Ze zijn hartelijk en bevlogen. Zo benaderen ze hun omgeving. Of het nu om hun gasten gaat of om hun leefomgeving. Dan is duurzaamheid, geld verdienen met aandacht voor mensen en milieu, ineens ook heel gewoon. Zoals het zou moeten zijn.

Meer informatie  https://www.duynparcsoest.nl/nl/