Sander van Veenendaal

“Wat ons vanaf het begin bezig heeft gehouden is onderscheidend zijn. Nog voordat we in 2010 open gingen hadden we al een jaar lang met lokale marketing de mensen nieuwsgierig gemaakt. Toen we open gingen liep het dan ook storm. Maar een deel van die mensen zijn we weer kwijt geraakt. Want we kwamen met een kaart en concept dat in Soest niet bekend was. We werken erg op ons gevoel. We willen mensen verrassen, nieuwe dingen laten ervaren. Duurzaamheid past daarin, omdat het je uitdaagt innovatief te denken. In dat verband ontstond het idee om mensen met een handicap een werkplaats te bieden. ”

“Voordat De Lindenhof hier zat, werd dit gebouw gebruikt door Amerpoort een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. De projectontwikkelaar heeft ons aan elkaar voorgesteld. Toen bedachten we het idee om horeca (wij) en zorg (Amerpoort) bij elkaar te brengen. Maar natuurlijk wel weer anders. Ik wilde de mensen van Amerpoort zoveel mogelijk benaderen als ‘gewoon’ personeel. De Lindenhof is niet een zorg-, maar een horecagelegenheid. Iedere dag zijn hier tot 16.00 uur 12 mensen aanwezig met 2 begeleiders. En eerlijk is eerlijk: het is goed dat de begeleiders van Amerpoort er  zijn, om me in toom te houden. Maar het is ook goed dat ik er ben om ze uit te dagen. Samen zijn we hier gekomen en volgens mij mogen we daar trots op zijn. Ik heb in ieder geval veel geleerd.”

“Omgaan met het personeel is hier het hart van onze duurzaamheid. Niet alleen met de mensen met een verstandelijke handicap. Ook met de andere mensen bouw ik aan een duurzame band. Voor mij is duurzaamheid vooral een kwestie van logisch nadenken. Afval scheiden moet je bijvoorbeeld gewoon doen. Al is soms nog helemaal niet zo gemakkelijk. Want ik mag als bedrijf mijn plastic niet aan de weg zetten, terwijl wij veel plastic gebruiken. Verder winnen we hier de warmte terug, die vrijkomt bij de koeling. En ik werk als het even kan met LED verlichting. Waar het om gaat is dat we met zijn allen doen wat we kunnen doen. Want als je dat optelt, dan maken we verschil.”

 

Meer informatie: https://www.grandcafedelindenhof.nl/